Mallen möter Fredrik Marcus

Fredrik_Marcus_MAllen_GAtetwo_Feffe_Kaufmann

Det är årets kallaste dag hittills, åtminstone känns det så. Värmen inne på kafe SEG70 immar och skapar kondens på den enda fönstret ut mot gatan som separerar oss från den krispiga kylan. Fredrik, eller FM som han kallas, kommer inte själv. Han har sin bomullstuss Maffe med sig som är en Coton de tuléar, en tuff liten hund.

Namn: Fredrik Marcus
Mail: fm@creuna.se eller fm@fredrikmarcusform.com
Twitter: @FM

Presentera dig själv som en tweet på max 140 tecken?

”Internets svar på Willy wonka

Berätta något som ingen/väldigt få vet om dig?

Är riktigt bra på att skjuta prick. Överraskade under värnplikten och sköt guld trots att jag är en geek i grunden.

Är riktigt bra på att skjuta prick. Överraskade under värnplikten och sköt guld trots att jag är en geek i grunden.

En annan sak är att jag hållit föredrag där jag visar Hitlers hemsida och skämtar om att jag är internets grundare. Det folk inte vet är att min farfar var jude och deltog i första världskriget på tyskarnas sida. Sedan blev han erbjuden arbete i Sverige. Han tackade nej först men efter att ha läst ”Mein kampf” tyckte han att det ändå var en bra idé att tacka ja. Han tog hit en massa släktingar och de andra dog i koncentrationsläger.

Vad jobbar du med just nu?

De senaste två åren har jag arbetat med en stor bank. Tyvärr kan jag inte berätta varken vad jag håller på med eller vilken bank det är. Jag arbetar också mycket med mina föredrag. Stor del av tiden tänker jag framåt. Det kokar en hel del nu och det är roligare än någonsin. Det finns så mycket som händer just nu och det vore vansinne att inte hänga på. Jobbar på några appar, tjänster och föredragsidéer. Möjligheterna är större än tidigare eftersom marknaden och folk är mer mogna nu än för tio år sedan. Nu finns det köpare, det fanns det inte i samma utsträckning förut. Det finns en naturlig tröghet i marknaden om man ligger i frontlinjen på upp till fem/tio år.

Vad är dina starkaste egenskaper i din yrkesroll?

Sanning. Jag tål inte och orkar inte prata bullshit efter alla dessa år i branschen. Jag leverar sanningen med humor för att inte göra folk ledsna. Jag kräver detsamma i projektgrupperna jag arbetar i, att dialogen är ärlig. Livet är för kort för att skitsnacka bort. Visst att man ibland måste vara pragmatisk. Stödja och lyfta fram andra i projekt. Jag har 25 års erfarenhet i branschen och på så sätt kan jag gå in och fylla i de luckor som kan uppstå inom ett projekt. Men även backa upp och lyfta fram individer.

Vart och när får du dina bästa idéer?

Var som helst, hur som helst och när som helst. Nästan alltid själv.

Vem är ditt kreativa bollplank?

Min fru, min nioåriga son och min18-åriga styvdotter. Men också alla mina arbetskamrater.

Berätta om två av de största ögonblicken i din karriär?

Ett av dem är när jag arbetade som vaktmästare på Beckmans i början på 90-talet och fick tillstånd att gå på vissa lektioner. I och med det så frågade jag om jag fick vara med på deras slututställning.   Jag ställde ut en elektronisk barnbok. Snacket som florerade på skolan efteråt var att ”vaktmästaren var bäst i år”. Det gjorde mig peppad att gå vidare och sluta som vaktmästare.

Ett annat stort steg för mig var när jag fick jobb på VM-data. I många år hade jag vägrat att arbeta och höll på med olika konstprojekt hemma. Jag livnärde mig på att göra konstiga tavlor i ett 3D-program från Pixar som jag sålde. Det gav mig tillräckligt mycket pengar för att kunna skruva och pilla med egna dataprojekt. Ett annan steg var att starta eget. Upptäckten att jag var bra att på att sälja. De säger på jobbet att jag är så bra på att sälja att jag kan sälja en svart hemsida med svart text.

Hur tror du branschen ser ut om 3 – 5 år?

Det är riktigt svårt att svara på. Blickar man framåt så måste jag nog säga att både byråerna och kunderna måste bli snabbare på att anpassa sig. Många är specialiserade på en sak. Det fungerar några år men sen när marknaden förändras så förlorar de sin edge och kan till och med gå under. Att vara anpassningsbar och snabba i besluten. Vara lyhörda för de yngre på byråerna och inte låta mossiga styrelser ta besluten.

Vad saknar du i din bransch idag?

Jag saknar nybyggarandan. Den har försvunnit idag och nu handlar det väldigt mycket om pengar. Det har kommit in ett helt nytt element av riskkapitalister. Alla går runt och funderar på hur de ska tjäna pengar snabbt istället för att bygga mer långsiktigt. Också att ändra företagsformerna, mer delägarskap.

Vilken väsentlig fråga ställs för sällan eller aldrig i branschen?

Frågan ”varför” ställs alldeles för lite. Det finns två typer av konsulter, den ena gör som beställarna vill och blir glad över att   fakturera en massa timmar. Det är en affärsidé. Själv tillhör jag den andra typen. Dom som inte gör det dom blir tillsagda utan har ideér om hur jobbet borde göras. Om jag ska lägga ner massor av tid och kosta min kund pengar så ska det vara av en bra anledning och att jobbet blir bra.

Nämn två personer som inspirerat dig?

Eftersom jag inte är så förtjust i mallar som du märker så kommer jag att självklart nämna fler och ordningen vill jag poängtera inte har någon betydelse.

Första person är Frank Zappa eftersom han också var en man somgillar att göra saker tvärt emot det vanliga. Gillar hans tankesätt även om jag kanske inte gillar allt han gjort.

Känns lite fånigt men jag måste nog säga Steve Jobs trots allt. Har faktiskt träffat honom en gång. Vi åkte i samma hiss.

Sen följer några ”usual suspects” som jag tycker förtjänar sin plats i solen 
som Nicklas Strandh (@deeped). Bara träffat honom IRL på Sime i höstas som snabbast men diskuterat en hel del med honom på Twitter. En vettig och trevlig.

Även Joakim Jardenberg (@jocke) som visat mycket vad man kan göra med sitt digitala liv. Det är inspirerande. Man kanske inte alltid tycker lika som honom men jag respekterar vad han säger. Han svarar alltid även om man frågar stöddigare frågor.

Johan Ronnestam (@ronnestam) har jag bara träffat ett par gånger. Han har en inre drivkraft som är inspirerande. Skulle gärna göra något ihop med honom någon gång.

Berätta om två stora insikter i ditt liv?

”Idéer är bra men totalt värdelösa om man inte genomför dem.” Jag gick länge omkring i livet och tänkte ut massa smarta idéer. Det var inte förrän jag var 30-35 år som jag verkligen tog tag i dem och såg till att börja göra något av dem. Nu kör jag. Nästa insikt är ”Sluta inte utvecklas”. Ta in nya saker. Lyssna på ny musik. Häng med i vad som händer även när du blir äldre.

Vad får dig att logga ut?

Min fru menar att jag inte är uppkopplad mot familjen utan konstant uppkopplad mot webben. Jag kopplar ner när det behövs annars så är jag nog alltid mer eller mindre uppkopplad.

Nämn ett namn, en blogg, ett företag, en tjänst och ett event att hålla koll på just nu? 

Alla personer som jag nämnde ovan är värda att hålla ögonen på. De är väldigt olika så de kompletterar varandra bra istället för hålla koll på en person.

En blogg som jag skulle ha nämnt för två år sen är Daring fireball men inte nu längre. Han har blivit alldeles för stor Mac-försvare i alla lägen och klagar på google så fort det går. Nu för tiden så scannar jag av, men har ingen favorit som jag vill rekommendera.

Det finns tyvärr inget företag som jag tycker är så fantastisk att det platsar här.

Pinterest tycker jag är riktigt kul för den är ingen geek-tjänst. Den är gjord för den stora allmänheten som finns på webben som nu har blivit långt större grupp än geeksen.

Tjänster, det finns egentligen ingen tjänst som jag vill lyfta fram, däremot ser jag fram emot att skapa en som inte finns ännu. I en röststyrd app säger man till banken att man vill betala sina räkningar. Sedan betalar den och fixar allt själv. Jag gör ofta tjänster som jag själv vill ha.

Annonser

2 thoughts on “Mallen möter Fredrik Marcus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s